Hilde Louise Asbjørnsen dro til New York for å skrive på norsk….

Hilde Louise Asbjørnsen Foto: Kristin Støylen

Hilde Louise Asbjørnsen slipper sitt nye album “Månesjuk” fredag 19. oktober, og jeg har vært så heldig at jeg har fått lyttet litt til det.  Det føltes naturlig å slå av en prat med Hilde vedrørende den nye skiva, og finne ut litt mer om hva som ligger bak.
Dette er jo den sjette utgivelsen til Hilde, og hennes tidligere album  “Never ever going back” fra 2010 falt i god smak hos undertegnede.

Du er nå klar med albumet “Månesjuk” som er det første du har skrevet på din egen dialekt, og du kaller dette for ditt “soundtrack”.
Hvor spent er du på mottagelsen?
Jeg er spent på hva folk og presse synes, men ikke redd. Vi har jobbet med disse låtene i ett helt år, gått mange runder i studio, lyttet og skrevet om, og er nå temmelig trygge på at vi synes dette har blitt optimalt.

Hvor mye betyr dette albumet for deg, og var det viktig for deg å lage noe på egen dialekt?
Dette albumet er en milepæl for meg. Jeg har lenge tenkt på å skrive på norsk, men ikke vært klar før nå. Om det blir et vendepunkt vet jeg ikke, men viktig og veldig lærerikt har det vært.

Hva tror du de som liker dine forrige album kommer til å like med dette?
Det tror jeg. Vi har riktignok videreutviklet lydbildet, men vi leker fortsatt innenfor vårt lille, store univers. En dose pop, to deler burlesque, litt rock ‘n roll, litt ville vesten, og en desiliter vintage jazz.

Det å spørre om det er en enkelt låt på skiva som ligger ditt hjerte nærmest, er vel som å spørre hvem som er favoritt blant sine barn.
Men har du en låt som du synes er mer gøy å framføre? eller som betyr litt ekstra enn resten?
Som du sier betyr alle låtene mye, de kommer fra et personlig sted, kanskje særlig nå når jeg synger på dialekt. Men jeg gleder meg veldig til å spille Alaska live! Jeg har nemlig skaffet meg en utrolig vakker tenor-gitar fra 1938, en Vega, som jeg bl.a. Skal bruke på denne låten. Det blir gøy!

Du skrev jo “Månesjuk” i New York, hva inspirerte deg med å befinne seg i en slik verdens metropol?
Skulle gjerne sagt gatene, folkemylderet og følelsen av å være ute i den store verden, men jeg satt stort sett alene på loftet i SoHo og skrev og rev meg i håret, humret og gråt, knota på piano og ukulele, drakk svart kaffe og hørte på Tom Waits. Det som var avgjørende var å være langt borte hjemmefra, og det var jeg jo.

Månesjuk - Foto: Kristin Støylen

Månesjuk – Foto: Kristin Støylen

Når du kom hjem å skulle utarbeide albumet i studio, hadde du klare meninger om hvordan lydbildet skulle bli?
Jeg hadde noen tanker, bl.a. Om å lage ei mørk plate med et mykt og behagelig lydbilde. Men som på de siste platene var jeg også utrolig spent på hva bandet og produsent Anders Aarun skulle komme opp med. De har så mye å by på og for meg er deres sammensetning av smak og bakgrunn helt perfekt. Passe uortodokse som de er, vet man aldri helt hva som kommer. Det liker jeg!

Kan du fortelle litt om prosessen med produsent og bandet, når låtene skulle formes ut fra dine skisser?
Jeg kan si at det har vært en lang prosess og at jeg har skrevet flere utkast til melodier til et par av låtene før vi kom i havn. Vi har også gjort opp til fire innspillinger av en låt, i forskjellige tonearter og uttrykk, før den “landet”.

Jeg ser du skal ut på en intensiv turne nå fremover, men Trondheim er ikke på lista? Er du redd trøndere?
Jeg elsker trøndere! Vi har konsentrert oss om østlandet og møre-kysten før jul, resten av landet kommer på nyåret.

Hva tenker du om at vinylplater faktisk øker på, og at det er et sterkere marked for dette produktet igjen?
Strålende. Det vitner om at folk vil ha kvalitet og søker tilbake til “langsom” lytting.

Drømme-duetten din er med? og hvorfor?
Med Harry Connick jr. på klubb i NYC med hvite duker. Jeg trenger vel ikke å begrunne det..

Du fyller jo mammarollen sammen med karrieren, hvordan finne du tid til alt?
Jeg har ikke tid til alt. Mye må velges bort. Men jeg har en fantastisk mann, og det hjelper!

For å avslutte med noe helt på sidelinjen… hvem vinner eliteserien Molde, Strømsgodset eller Rosenborg?
Jeg vet hva off-side er, men hjernen min kobler ut hver gang det kommer fotball på TV.
Utover det heier jeg selvsagt på Rosenborg.

Jeg takker for praten med Hilde Louise Asbjørnsen, og du kan forvente at det kommer en omtale av “Månesjuk” i nær fremtid her på norskmusikk.org. Bli gjerne fan av Hilde på Facebook. Følg også med på www.hildelouise.com/

Hold deg oppdatert på norskmusikk.org sine facebooksider, og hjelp meg spre den fantastiske norske musikken til dine venner!

Comments

  1. Thats funny, I` m a New Yorker who Ives in Norway to work on my music! https://soundcloud.com/projectbrundlefly/lumberjackjoe

Trackbacks

  1. […] Det var en gledelig overraskelse når Hilde Louise Asbjørnsen sitt nye album “Månesjuk” ramlet ned i postkassen for en stund siden. Det er alltid hyggelig når særegne artister kommer ut med nytt materiale, og mitt musikkhjerte omfavnet denne sanglerken i 2010 med albumet “Never ever going back“. Jeg gjorde et intervju med Hilde Louise i forrige uke i forbindelse med albumet, og dette kan du lese her. […]